Helsedirektoratet anbefaler at man får i seg fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen, men i gjennomsnitt spiser vi nordmenn kun tre porsjoner. En porsjon grønnsaker eller frukt tilsvarer cirka 100 gram.

Vi nordmenn spiser tre porsjoner frukt og grønt om dagen

Mange har kanskje hørt uttrykket "fem om dagen" før, men hvorfor er det så viktig? Helsedirektoratet anbefaler at halvparten av "fem om dagen" skal komme fra frukt og bær, mens den resterende delen bør komme fra grønnsaker. Tradisjonelt sett har vi nordmenn spist grønnsaker hovedsakelig til middagen, og mindre til de andre måltidene. Selv om de fleste spiser grønnsaker kun til middag passer de minst like bra til alle de andre måltidene også! Dersom man klarer å inkludere litt mer grønnsaker til de andre måltidene vil det bli mye lettere å få dekket disse "fem om dagen". Det er litt enklere å spise frukt, ettersom det er litt søtere og ofte frister mer. Det som er så fint med både frukt og grønnsaker er at de begge fungerer veldig fint som mellommåltid, eller som noe mat på farten!

Grunnen til at Helsedirektoratet anbefaler fem porsjoner frukt og grønt er fordi det har vist seg å være veldig gunstig for helsa i en rekke studier! Frukt, bær og grønnsaker er en god og viktig kilde til vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Et stort nok inntak av frukt og grønnsaker har blant annet vist seg å redusere risikoen for koronar hjertesykdom, høyt blodtrykk og enkelte kreftformer! I tillegg til dette inneholder frukt og grønnsaker lite energi, men de metter en del på grunn av fiberinnholdet deres. Det vil si at de kan være med på å fylle opp magen og mette uten at man trenger å spise så mye energi, noe som er gunstig i vektnedgang. Derfor kan et stort nok inntak av frukt og grønnsaker også virke beskyttende mot overvekt!

Ved å inkludere litt frukt, bær og grønnsaker i alle måltidene i løpet av dagen vil man lettere få dekket anbefalingene fra Helsedirektoratet, og man gjør også noe bra for helsa! I appen vår Rebatum kan man se hvilke butikker som har tilbud på frukt og grønnsaker.