Poteten er en veldig kjent matvare i det norske kostholdet, og noe de fleste bruker flere ganger i uken. Poteten er faktisk så godt etablert i det norske kostholdet at nordmenn i gjennomsnitt spiser én potet hver dag i følge kostholdsundersøkelser. Dette er ikke rart siden poteten kan brukes til så mye! Poteten er ganske allsidig, og det er også herifra uttrykket "å være som en potet" kommer fra, det vil si at personen også kan brukes til det meste!

Poteten kan som sagt brukes til mye, og den kan komme i mange former. Man kan steke den, koke den, fritere den, bake den og mye mer. De norske Kostrådene anbefaler at man helst spiser kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites. Dette er fordi chips og pommes frites har blitt behandlet med mye salt, fett og olje, og vil inneholde mer energi enn kokte eller bakte poteter. Chips og pommes frites blir veldig energitette, og et stort inntak av disse kan føre til overvekt og fedme, noe som er ugunstig for helsen. 


Poteten inneholder en del karbohydrater i form av stivelse, i tillegg til kostfiber, kalium og små mengder niacin (B-vitamin). På grunn av det høye innholdet av stivelse ligner poteten mer på matvarer som ris, pasta og brød med hensyn til karbohydratinnholdet, og poteten regnes heller ikke inn som en av "fem om dagen". Til tross for at poteten ligner på ris har poteten et høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer per energienhet enn vanlig ris og pasta. Poteten er en veldig viktig matvare, og på verdensbasis er poteten den fjerde viktigste avlingen (etter ris, hvete og mais). Dersom man ikke er så glad i potet kan søtpoteter være et alternativ, siden det er svært lite som skiller dem næringsmessig.

Nå nærmer det seg snart høst, og da vil de gode høstpotetene snart selges i butikken! I appen vår Rebatum kan du finne gode oppskrifter på bakt potet, som du kan fylle opp med det du vil. Hva med å prøve bakt potet til veggis-mandag?


Kilder

  • Nasjonalt råd for ernæring 2011 - Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer
  • Norkost 3 -  En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderern 18-70 år, 2010-11.